Від отруєння грибами померла 33-річна матуся трьох дітей зі Жмеринки. Дві її 5-річні донечки, 7-річний син та чоловік перебувають в області лікарні у важкому стані, передає zhmerynka.city. За інформацією МОЗ, на території країні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних же — близько двох тисяч. Та ще й сплутати їх дуже легко. Водночас не лише отруйні гриби можуть зашкодити здоров′ю, але й неправильно приготовлені їстівні, або ті, що виросли на забруднених територіях. У 2023 році в Вінницькій області зареєстрували вісім випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждали вісім людей, в тому числі одна дитина, летальних випадків не було. Вже цьогоріч зареєстрували п'ять підтверджених випадків, ще три людини знаходяться на стаціонарному лікуванні. Серед постраждалих — 12-річна дитина, що отруїлася після вживання попередньо відварених і посмажених дикорослих грибів, які мати назбирала та приготувала для неї. Дитина знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання. Серед грибних отруєнь найбільше випадків на Вінниччині, і лідирує Могилів-Подільський район Смачні, але небезпечні. Епідеміолог розповіла, як не отруїтися грибами Нагадуємо правила вживання грибів Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, що підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема, важкі метали. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Читайте також: Серед грибних отруєнь найбільше випадків на Вінниччині, і лідирує Могилів-Подільський район Поради, як зробити раціон більш здоровим за допомогою овочів