Новости Винницы : Мы в Фейсбуке Новости Винницы : Мы в твиттере RSS Лента новостей: Винница и Винницкая область

Як отримати достатню кількість вітаміну D під час зимового сезону (Новини компаній)

2024-11-29T10:15:00+02:00

Відновлюємо рівень вітаміну Д в організмі Вітамін D виконує численні функції в організмі: сприяє засвоєнню кальцію та фосфору, підтримує здоров'я кісток, а також впливає на імунну систему. Дослідження показують, що дефіцит призводить до підвищеної вразливості до інфекцій, а також розвитку різних супутніх захворювань. У зимовий сезон забезпечити організм достатньою кількістю вітаміну D може бути складно, адже основним джерелом цього важливого вітаміну є сонячне світло. Коли сонце стає менш активним, особливо на півночі, знижується його синтез у шкірі. Щоб компенсувати дефіцит, слід звернути увагу на такі харчові продукти, як жирна риба (лосось, тунець), яєчні жовтки та штучно збагачені вітаміном продукти (молочні продукти, рослинні напої тощо). Цей вітамін є жиророзчинним, а його основні властивості зумовлюють важливість у підтриманні загального здоров'я. Регулярний контроль його рівня є ключовим аспектом для запобігання його недостачі взимку. Як доповнити свій раціон вітаміном D взимку? Коли немає сонячного світла, доводиться покладатися насамперед на свій раціон, а точніше — на харчові добавки. Однак здорове та різноманітне харчування завжди має бути на першому місці. Перш за все, варто включати у свій раціон жирну рибу: вугор; рибу-меч; лосось; тріску; оселедець в олії або маринований; рибні консерви: тунець і сардини. Жир з печінки тріски також є чудовим джерелом, оскільки 1 чайна ложка містить 480 МО вітаміну D, що покриває близько 40-50% добової потреби дорослої людини. Крім того, жир з печінки тріски також містить вітамін А, однак слід зважати на високу калорійність цього продукту. Нутрієнт також міститься в яєчних жовтках та молочних продуктах, особливо в сирах. Ергокальциферол (вітамін D2), з іншого боку, міститься в рослинних продуктах (наприклад, авокадо, чорниці) та грибах (підберезники, лисички та опеньки). Під час приготування страв слід пам'ятати, що у процесі смаження руйнується багато речовин, у тому числі й вітамін D. Тому основу раціону повинні складати варені та запечені страви, що містять овочі та багаті на вітаміни, наприклад, пантотенову кислоту, що сприяє правильному синтезу та метаболізму вітаміну D. Література: Казимирко В.К.. Мальцев В.И. Остеопороз: патогенез, клиника, профилактика и лечение с применением комплексов кальция с витамином Д и микроэлементами, антиоксидантов. Международный фонд клинических испытаний. Киев, 2004. – 240 с. Диетические эталонные потребления кальция и витамина D. Комитет Института медицины (США) по обзору диетических эталонных приемов витамина D и кальция; Редакторы: Катарина Росс, Кристин Л Тейлор, Энн Л Яктин и Хизер Б. Дель Валье. Вашингтон (округ Колумбия).Национальная пресса академий (США); 2011. National Institutes of Health.  Vitamin D. Fact Sheet for Consumers. 9AD, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-health Professional/.

Источник → https://vn.20minut.ua/Zdorovya/yak-otrimati-dostatnyu-kilkist-vitaminu-d-pid-chas-zimovogo-sezonu-nov-11946748.html

Предварительный просмотр материала    (открыть сайт)